Tabor, ki spremeni tvoje poletje

Anja Ževart & Doroteja KOlar | Maj 2018

Poletje je čas brezskrbnih počitnic. Čas, ko lahko spiš do onemoglosti. Čas, ko lahko počneš čisto karkoli želiš. Čas brez šole in domačih nalog. Čas, ki ga lahko preživiš s prijatelji in z družino. Poletje je zato tudi popoln čas za poletne tabore.

Poletni tabori se že vrsto let odvijajo vsako poletje. To ne pomeni, da vzamemo s seboj šotore in taborimo nekje v naravi. Pomeni pa, da skupaj preživimo nepozaben teden malo drugače - na angleških, glasbenih (Fusion) ali adrenalinskih taborih. Tam se imaš v družbi Američanov priložnost naučiti angleščino ali nove inštrumente. Spoznaš lahko nove prijatelje iz drugega konca sveta ter se z njimi v varnem okolju pogovarjaš o vseh življenjskih vprašanjih, ki jih imaš. Tudi midve sva se spoznali na angleškem taboru pred nekaj leti in od takrat sta se najini življenji popolnoma obrnili na glavo. Res je bil najboljši teden najinih življenj!

Vprašali sva nekaj mladih, zakaj se oni vračajo na tabore in spodaj si lahko prebereš nekaj razlogov, zakaj bo poletni tabor spremenil tvoje poletje.

Zabavaj se

Za vsakogar ima lahko zabava drugačen pomen in kaj je lepšega kot druženje ob zabavnih igrah, odkrivanje novih športnih pustolovščin, brezskrbni večerni pogovori in vse to v le v enem, za mnoge ljudi, nepozabnem taboru. "Tabor je eden izmed najbolj pričakovanih in zabavnih tednov mojega leta. Ravno zato se vsako leto z veseljem vrnem. Eden izmed razlogov zakaj se na tabor vračam je, da se čisto vsako leto dogaja nekaj novega, morda si izbereš novo delavnico, spoznaš novega prijatelja, naučiš se novih pesmi. Največji razlog pa je, da na taboru občutim ogromno veselja in svobode," pravi Nastja iz Maribora, ki se je udeležila Fusion tabora.

Zgradi nova prijateljstva

Odnosi so eden najpomembnejših delov naših življenj. Vsi jih potrebujemo, vsi si jih želimo. Na taborih imaš priložnost spoznati neverjetne ljudi, ki lahko postanejo tvoji dobri prijatelji. Andraž iz Radovljice pravi, da se na tabor vedno znova vrača zaradi lepih odnosov z ljudmi, s katerimi sem je povezal v preteklosti. Na taboru je nanj najbolj vplival odnos in spoštovanje Američanov do drugih, videl je, da je v njihovem življenju nekaj drugačnega. Tudi Neža iz Radovljice, ki je deset let obiskovala angleške tabore pravi: "English camp je postal obvezen del mojega poletja. Na začetku sem prihajala zaradi učenja angleščine in pogovora z Američani, kasneje pa so dobra družba in nova prijateljstva postala razlog, da sem se tabora vsako leto tako veselila." Tudi v najinem primeru so bila prijateljstva tista, zaradi katerih sva se vračali na tabore, najbolj neverjetno pa se nama zdi, da sva z ljudmi, ki so bili pred nekaj leti neznanci, spletli tako dobre prijateljske vezi, da so postali kot druga družina.

Nauči se nekaj novega

Poletni tabori ponujajo številne možnosti, kjer se lahko preizkusiš v novih spretnostih, kot je igranje novega inštrumenta, učenje angleščine ali pa premagaš svoj strah v adrenalinskih aktivnostih. Neli iz Celja pravi: "Name so močno vplivale delavnice na taboru, saj sem pridobila neko samozavest, ki je prej nisem imela." To je teden, kjer lahko brezskrbno ustvarjaš in izpopolnjuješ svoje talente, hkrati pa je to prostor, kjer se naučiš veliko novega ne le pri spretnostih, ampak tudi o sebi.

Počuti se sprejetega

Na taboru si želimo ustvariti okolje, kjer se lahko prav vsak posameznik počuti udobno v svoji koži. Želimo, da se mladi počutijo sprejete in ljubljene. Želimo, da je to prijazen prostor, kjer lahko vsak pove svoje mnenje in deli svoje izkušnje z drugimi. "Na taboru sem spoznala pristne ljudi, ki znajo iz tebe potegniti najboljše. Vsi si želimo biti ljubljeni, pomembni, srečni in to sem na taboru tudi dobila. Zavedala sem se, da je ljudem mar zame. Skozi celotno osnovno in srednjo šolo sem bila zapostavljena, nisem imela veliko prijateljev, niti ljubezni do sebe, kaj šele vere ali upanja. Na taboru pa takšnega občutka nikoli nisem dobila. Vedno sem bila v družbi, ljudje tam so me bili vedno pripravljeni poslušati," pravi Anja iz Celja. Tabor ti ponuja priložnost, da se odkrito pogovarjaš z ljudmi, da deliš z njimi svoje zgodbe, hkrati pa slišiš njihove.

Pogovarjaj se o Bogu

"Tabor je kot, da bi te zadel meteor, ki je sestavljen iz veselja, igre, druženja, ljubezni, besed, pozitivne moči, upanja, prijateljstev in iz ogromno glasbe. Snov, ki vse te delce povezuje skupaj pa je vera." pravi Anja iz Celja. Voditelji, ki ta tabor pripravljamo smo kristjani in želimo ustvariti udoben prostor za rast in razmišljanje o življenjskih vrednotah, za medsebojno vzpodbujanje in za pogovore o Bogu. Vsak večer se pogovarjamo o novi temi iz Svetega pisma in nato delimo svoja mnenja v manjših skupinicah. Maša iz Velenja pravi: "Name so zelo vplivali večerni pogovori, kjer smo razdeljeni v skupine ter dobimo temo in se pogovarjamo o tem kaj si mi mislimo."

Za naju so tedni, ki sva jih preživeli na taborih res posebni. Vsak zase je bil najboljši teden najinih življenj. Skozi vsa ta leta sva zaradi taborov spoznali izjemne ljudi, ki so postali najina družina, ogromno sva se naučili - o sebi in o drugih, pa tudi še kakšna spretnost ali nov inštrument je bil vmes. To je bil za naju prostor, kjer so naju ljudje sprejeli in naju imeli brezpogojno radi, ne glede na to, kdo sva bili. Preko taborov sva spoznali Boga in imeli priložnost zrasti v najini veri. Ob vsem tem pa sva se neizmerno zabavali.

Tudi letos se bo po vsej Sloveniji odvijalo kar 8 poletnih taborov. Zelo bomo veseli, če se nam na enem izmed njih pridružiš tudi ti! Na angleški tabor se lahko prijaviš tukaj, na glasbeni (Fusion) pa tukaj! Se vidimo na taboru!

DRUŠTVO VEČ
Društvo za osebnostni razvoj mladih

Gozdna pot 1A
1261 Ljubljana - Dobrunje

© 2018 Društvo VEČ. Vse pravice pridržane.