Obdarovanje ali upanje? Kaj je pravi pomen božiča?

Anja Ževart & Doroteja Rajšter | December 2017

Čas božiča je za Slovence čas pričakovanja, čas obdarovanj, čas za družino in čas zase. Čas obiskovanja božičnih sejmov in občudovanja okrašenih mest. Čas prihoda treh decembrskih "dobrih mož". Čas mrzličnih nakupov in popustov. Čas za izlete in za obisk prijateljev, ki jih že dlje časa nismo videli. Čas, ko se vsak malo zamisli nad svojim življenjem.

Ampak, ali se res? Res iskreno in odkrito razmišljamo o svojem življenju? Se res ustavimo in se zamislimo? In če se, nam to prinese kakšno spremembo? Nas to izpopolni?

Zakaj v resnici praznujemo božič? Kaj v resnici pričakujemo? So to darila? Je to čas za družino? Je to božična večerja? Je to nakupovanje dragih daril ali pričakovanje še dražjih? Ali pa ima božič za nas globlji pomen?

Obdarovanje, čas za družino, čas za prijatelje, darila, božični sejmi, izleti, dobra hrana, topel kamin - vse te stvari so dobre in bogatijo naša življenja. Vendar pa lahko, če najdemo smisel in vrednost le v teh stvareh, to hitro postane nekaj, po čemer hrepenimo. Te stvari namreč lahko zadovoljijo le naše trenutne potrebe, obogatijo naša srca le za trenutek. In kaj potem? Potem hitimo naprej, iskat nove stvari, ki bi nam dale smisel.

Skrivnost božiča

Čas božiča je čas pričakovanja. Kaj pa v resnici pričakujemo? Kaj je pravi pomen božiča? Za kristjane je pomen božiča v Jezusovem rojstvu. Ta dan praznujemo največji dar, Jezusa.

"Kajti dete nam je rojeno, sin nam je dan. Oblast je na njegovih ramah, imenuje se: Čudoviti svetovalec, Močni Bog, Večni Oče, Knez Miru." - Izaija 9,5

In to je pravi pomen božiča. To je čas, ko se spomnimo, kaj je Bog naredil za nas. In prav zaradi Jezusa lahko pričakujemo upanje, ki prihaja na svet, se zavzemamo za mir, širimo radost in si izkazujemo ljubezen.

Vsi smo že slišali o Jezusu, vsi praznujemo božič na takšen ali drugačen način. Jezusovo rojstvo je zgodovinsko dejstvo, vendar pa to ni samo dogodek, ki se je zgodil pred 2000 leti. To je zgodba, ki se nadaljuje še danes.

"Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje ne pogubil, temveč bi imel večno življenje." - Evangelij po Janezu 3,16

Naj vam izdava skrivnost. Resnični pomen božiča je ljubezen. Bog je tako zelo ljubil svoje ljudi, da jim je preko Jezusa ponudil priložnost za večno življenje. Ta dar ni samo za izbrane ljudi, upanje ponuja meni, tebi in vsem nam.

Naj bo ta božič poln upanja, miru, radosti in ljubezni. Vzemimo si trenutek, ustavimo se sredi naglice naših misli in premislimo o pomenu božiča za nas. Smo pripravljeni sprejeti največji dar?

DRUŠTVO VEČ
Društvo za osebnostni razvoj mladih

Gozdna pot 1A
1261 Ljubljana - Dobrunje

© 2018 Društvo VEČ. Vse pravice pridržane.