Novo leto – Nov začetek, korak za korakom

Anja Ževart | Januar 2018

Sanje za prihajajoče leto, kateri nov projekt naj postane realnost, v kaj ste poklicani v novem letu?

Morda ste eden izmed tistih ljudi, ki vsak začetek leta v pričakovanju in z največjim veseljem napiše seznam novoletnih zaobljub in načrtov, ki vam dajejo nov zagon. Morda ste nekdo, ki pusti vsakemu dnevu svojo pot, nekdo, ki sanja o velikih projektih, a ne najde poti, da bi te obljube našle svoje pravo mesto v že tako preobremenjenem življenju, nekdo, ki se prehitro vda v usodo ali nekdo, ki v vsej svobodi vidi to kot le še eno stvar, ki jo mora izpeljati v popolnosti. Velikokrat se nam zdijo novoletne zaobljube preveč zavezujoče, želje ostanejo neizpolnjene, cilji neuresničeni in projekti nedokončani ter realnost drugačna. Počutimo se, kot da smo nepripravljeni, ne dovolj usposobljeni, ne dovolj močni, preprosto nismo dovolj in hkrati sami sebi preveč. Strah je vedno v ozadju naših misli in prepričani smo, da je vsaka nova stopnica tako nedosegljiva.

Vendar naj vam zaupam, da se za nekatere stvari in cilje nikoli ne bomo počutili dovolj pripravljeni, dovolj sposobni, dovolj iznajdljivi in dovolj vzdržljivi, vendar smo kot Božji otroci ustvarjeni za čudovite načrte, ustvarjeni z namenom, v upanju in v klicu za velike trenutke, ki spreminjajo naša življenja in družbo.

"Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori Gospod: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje." Jeremija 29, 11

Kje začeti v tem trenutku?

Včasih ne vemo, kje bi najprej začeli. Začnimo najprej korak za korakom, dan za dnem, vsak dan znova in s cilji, ki se nam danes zdijo neuresničljivi, a bodo jutri korak bližje. Koliko neverjetnih stvari se zgodi, ko s kančkom strahu in z neizmernih pogumom začnemo znova, z novim izzivom.

Kaj je na vaših srcih, ko pogledate na leto, ki je minilo in zrete v leto, ki prihaja? Morda je to odločitev, da boste v letošnjem letu imeli bolj zdrav življenjski slog, morda je cilj, da boste prebrali več knjig, da boste več časa posvetili družini in prijateljem, da boste več pomagali drugim, sprejeli novo ponudbo za službo ali šolo, našli čas za nov hobi, ki vas zanima, se odločili kaj bo naslednji korak na vaši poti ali morda, da boste pogumni n iskreni z ljudmi, da boste videli dobro v ljudeh okoli sebe, da boste vzpodbujali svojo kreativnost in videli svoje sposobnosti, kot darove, ki vam pomagajo pri doseganju ciljev. Naša življenja niso le zmes naključnih dogodkov in neizživetih dni, ampak so vsakodnevna zavestna odločitev, da lahko dosežemo nekaj večjega, nekaj kar bo izpopolnilo naša pričakovanja in napolnilo naša srca z radostjo in upanjem v nove izzive.

Vedno bodo na naši poti k uresničevanju ciljev misli, ki nam ne bomo dopuščale zmage in doseganja uspehov. Vedno bodo tu ljudje, ki bodo dvomili v doseganje ciljev in morda bomo tudi sami dvomili v to, kdo dejansko smo in česa smo sposobni. Vedno bo tu razlog več, zakaj preprosto ne bi začeli, zakaj ne bi počakali še nekaj mesecev, morda na prihodnje leto. Bodimo drugačni ljudje, ljudje z prihodnostjo, ljudje, ki z vznemirjenjem vstopajo v novoletne zaobljube in načrte zastavljene za to leto in začnimo točno tam, kjer smo.

Ne glede na to, kako velika ali majhna je ta nova stopnica, ki jo želimo doseči, se vedno znova spomnimo, da nam ne more spodleteti, če stopamo korak za korakom, kajti če jutrišnji dan ne bo takšen kot je v mojih pričakovanjih, bom še vedno korak spredaj pred včerajšnjim dnem. Imamo glas, da spremenimo nekaj v tem trenutku, v upanju na bolj polno življenje, ki bogati in daje naprej. Imejmo svoja srca osredotočena v trdnem upanju na uspeh in ne na razočaranje.

Ko si zamisliš trenutek natanko čez eno leto: kdo si želiš postati, kakšne cilje želiš doseči, v čem se želiš izpopolniti?

Naša čaša je prepolna z dobroto, milino ter dobrimi načrti, ki jih ima Bog za moje in tvoje življenje, zato sprejmi ponudbo in naj bo vsak dan nova zgodba uspehov, dokončanih in izpolnjenih ciljev ter miru in vznemirjenja, ki se naseli v naših srcih, ko stopamo v neznano. Dovolimo si sanjati, glejmo na svet drugače, razmišljamo o novih idejah drugače in živimo v jasnosti kdo smo in kako naš »da« v odločitvah ustvarja čudovite mozaike v večji zgodbi ne le našega življenja, ampak pušča odtise na srcih ljudi, ki sprejemajo izzive z nami.

DRUŠTVO VEČ
Društvo za osebnostni razvoj mladih

Gozdna pot 1A
1261 Ljubljana - Dobrunje

© 2018 Društvo VEČ. Vse pravice pridržane.