Fusion… čisto malo počakajte… dary

Doroteja Rajšter | Februar 2018

Naj vas popeljem v pretekli vikend na Osnovni šoli Starše. Že od zgodnjega petkovega jutra se je ekipa voditeljev, tehnikov in naših ostalih pomagačev pripravljala na ta velik dogodek - drugi slovenski Fusion festival, Fusiondary. Oder je bil pripravljen, luči prižgane, scena postavljena, manjkalo je samo še okoli 50 mladih Fusionovcev, ki so v petek zvečer napolnili prostor. In tako se je začel najboljši vikend v letu.

Fusion se je od lanskega festivala do zdaj razširil že v tri mesta po Sloveniji, kar pomeni, da so se nam pridružili mladi glasbeniki iz Celja, Maribora in Ljubljane. Tekom festivala so drug za drugega nastopili Fusion zbori - videli smo nore koreografije, plesne točke, dramatične skeče in ustvarjalne videe.

Ena izmed najlepših stvari je videti mlade, ko nastopajo drug za drugega, se spodbujajo, pojejo, plešejo in se pri vsem tem neznansko zabavajo - še bolj pomembno, da se lahko zabavajo na pravi način. Kaj to pomeni? Saša iz Celja pravi takole: "Na Fusiondaryju sem se naučila, da se lahko imamo zelo fino tudi brez telefonov in vseh družabnih omrežij, saj je tako še bolj zabavno in spoznaš več različnih in novih ljudi."

Nadebudni in ustvarjalni

Fusion je prostor, kjer spodbujamo ustvarjalnost in razvijanje novih talentov, zato je bil Fusiondary popolna priložnost za intenziven čas učenja novih inštrumentov ali raznih sposobnosti, pogovarjali pa smo se tudi o različnih temah, ki so pomembne v življenju. Hana, ki prihaja iz Celja pravi: "Na Fusiondaryju sem se naučila angleščine. Bila sem tudi na bobnarski delavnici, kar je bilo zame nekaj novega in sem res uživala v učenju novih ritmov."

Tudi Tia, ki prav tako obiskuje Fusion v Celju se je veliko naučila. To je bil njen prvi večji Fusion dogodek, to pa so njeni vtisi: "Bila sem v plesni delavnici, tam sem se naučila novo koreografijo in spoznala nove pesmi. Še več sem izvedela o Jezusu in o Bogu preko večernih čvekov. Na seminarju sem izvedela veliko več tudi o fantih, puncah in o odnosih. Še posebej sem uživala, ko je igral Fusiondary band, ker so mi pokazali, da lahko Boga slaviš tudi preko glasbe."

Na Fusiondary pa niso prišli samo mladi, ki so že del Fusiona. Za kar nekaj mladih je bil Fusiondary njihova prva Fusion izkušnja. Mark se nam je pridružil iz Naklega, povedal pa je tole: "Malo več znanja sem dobil v povezavi z igranjem kitare, ki jo sicer igram že sedem let. Nekako sem poglobil svojo vero, začel sem redno brati Sveto pismo. Celoten Fusiondary je bil izvrsten, moja najljubša stvar pa so bili nastopi vseh Fusionov in večerni čveki."

Superjunaki? Ja, superjunaki!

Čeprav je festival Fusiondary namenjen glasbi, pa to nikakor ni edina stvar, ki zaznamuje vikend. Čas, ki ga preživimo skupaj je namenjen temu, da se med seboj bolje spoznamo in da - ker se Fusion tako hitro širi - spoznamo Fusionovce iz drugih mest. Velikokrat nas boste slišali reči, da je Fusion kot ena velika družina in prav to je bilo čutiti prejšnji vikend.

Celotna tema festivala je bila "Superjunak". Po večerih smo se pogovarjali o različnih superjunakih, ki jih lahko gledamo v filmih in o tem, da vsak izmed nas potrebuje superjunaka. Ko sem mlade vprašala o tem, kaj so se na Fusiondaryju naučili, je Anja iz Maribora tako čudovito povzela svoje občutke, da bom konec tega zapisa prepustila kar njej: "Na Fusiondaryju sem spoznala veliko novih ljudi, slišala veliko zgodb in tudi nekaj poučnih misli. Moram reči, da se strinjam z Luko (ki je imel večerne čveke), ki pravi, da je čisto vsak lahko superjunak. Tudi Spiderman je bil na začetku slaboten, nemočen fantič, ki so ga vsi zbadali. Mislil je, da je to njegova usoda, da je to njegovo življenje. Ampak potem je dobil nadnaravne moči, ki jih je uporabljal v prid človeštvu. Reševal je ljudi pred zlom. Tudi za nas velja enako. Prav vsak je lahko superjunak. Vsak, ki si želi izboljšati ta svet. In za to ne potrebujemo nadnaravnih moči, ki so prikazane v filmih. Za to potrebujemo vero, upanje in ljubezen. Poslušati moramo le svoje srce, slediti dobrim stvarem in biti vzor drugim ljudem. Biti moramo luč v temi, ki bo drugim razsvetljevala pot. Bili smo ustvarjeni za nekaj več. V Svetem pismu lahko vidimo, da nam Bog sporoča, da nas je ustvaril z namenom. Vsako prostovoljno delo, pomoč, že to da nekomu prisluhnemo, ko mu je težko… vse to pripomore k temu, da smo v očeh drugih ljudi, Superjunaki!"

In ne samo to. Lahko smo superjunaki, vendar smo to lahko le zaradi našega največjega superjunaka - Boga. On nam daje namen, upanje, moč in ljubezen. In mi ga potrebujemo.

DRUŠTVO VEČ
Društvo za osebnostni razvoj mladih

Gozdna pot 1A
1261 Ljubljana - Dobrunje

© 2018 Društvo VEČ. Vse pravice pridržane.