Udobno v neudobnem – Tjašina zgodba

Anja Ževart| Junij 2018

Tjaši se je življenje popolnoma spremenilo, ko je prišla na svoj prvi poletni tabor. Od Fusion ekipe je na srednji šoli slišala za tabor, vendar jo je osebno prvič povabila prijateljica, ki se je že dalj časa udeleževala celoletnega Fusion zbora in poletnih taborov. Razlog, zakaj je prišla na tabor, je bila predvsem radovednost pa tudi pričakovanja, ki si jih je ustvarila glede na zgodbe, ki so jih pripovedovali ljudje, ki so že kdaj bili na taboru. Velik vpliv nanjo je imelo tudi samo dejstvo, da bo imela priložnost govoriti z Američani in preizkusiti svoje znanje angleščine. Nikakor si ni predstavljala, da bo v njenem srcu zrastlo nekaj tako zelo posebnega, kot raste danes.

Njeno življenje, pred prihodom na tabor je bilo zadnjo eno izmed tistih, ki ne preveč odstopajo od povprečja. Odraščala je v precej "slovenski" družini, kjer so se vedno imeli radi, vendar se nekako niso znali spodbujati v iskanju in kasneje tudi izpolnjevanju njihovih ciljev. Precejšen del odraščanja je iskala smisel, se spoznavala z vero, vendar nikoli ni posebej razmišljala o tem, kdo Bog je in kaj to pomeni zanjo - dokler se ni začela utapljati v morju neodgovorjenih in nepojasnjenih vprašanj, ki so se vsa začela z zakaj.

Iskanje večjega smisla

O taboru pravi, da je zanjo to res okolje, kjer se vsak počuti sprejetega. Ne glede na kraj, od koder prihajaš, ne glede na obdobje, v katerem se nahajaš, vsak, ki je del tega tabora, v nekem trenutku začuti da je ta teden res nekaj posebnega.

"Všeč mi je bilo, da so ljudje ne samo poslušali, ampak tudi slišali moje besede. Res jim je bilo pomembno, o čem razmišljam in na kak način o tem razmišljam. Ljudje so bili polni življenja, žareli so od veselja in navdušenja, česar prej nikoli nisem videla. Na taboru sem res začutila to drugačnost, kar je v meni vzbudilo zanimanje, kaj je v njihovih življenjih takega, da lahko s tako polnostjo gradijo vsak dan."

Kot vsak najstnik je tudi sama v življenju iskala večji smisel. Tabor je bil zanjo posebna izkušnja, ker ne le, da ji je pomagal razumeti, kdo je, pokazal ji je predvsem to, kdo želi postati. Sicer tabor ni bil prvi kraj, kjer je slišala o Bogu, je bil pa zagotovo prvi, kjer ga je spoznala. "Moje življenje se po taboru ni spremenilo v enem dnevu ali eni uri, ampak je bil kljub temu teden, ki je v mojem življenju predstavljal korak bližje poti, po kateri hodim danes. Na taboru sem definitivno postala samozavestnejša, bolj odprta za pogovore, predvsem pa bolj napolnjena z življenjem in upanjem v to življenje."

Deljenje zgodbe naprej

Letošnje poletje, tri leta kasneje, je Tjaša pred novimi začetki in novimi odprtimi vrati. Opravlja namreč pripravništvo, kjer bo del ekipe, ki pomaga pri pripravah in vodenju poletnih taborov. "V zadnjih nekaj letih sem se naučila neverjetno veliko stvari o življenju, ljudeh, o tem, kdo sem jaz, ampak je to hitro postalo moje udobno mesto. Želim odkrivati, katere stvari mi v življenje vnašajo "udobje" in v katerih se počutim "neudobno". S pripravništvom si želim najti namen znotraj mojega neudobja. Želim se znebiti okov strahu in stopiti na pot, ki mi jo je pripravil Bog, ki je polna svobode v stvareh, ki jih še nikoli nisem počela."

Veseli se, da bo lahko del vseh priprav na tabor, ki je njej dal novo upanje. Veseli se priložnosti, da gradi odnose z mladimi skozi glasbo, zabavo in pogovore. Komaj čaka, da se bo lahko preizkusila v novih stvareh, za katere ji je vedno primanjkovalo poguma, predvsem pa se veseli vseh novih izkušenj in še enega nepozabnega poletja, ki ga bo preživela na taboru in v druženju z mladimi.

Tjaši in mnogim mladim, ki so že imeli priložnost del svojega poletja preživeti na taboru, je ta teden obogatil njihova življenja, jim razširil pogled na svet in dodal marsikatero nepozabno izkušnjo v mozaik, ki ga ustvarjajo skozi življenje. To je tabor, na katerega se z veseljem vračajo in želimo si, da se nam pridružiš tudi ti in tvoji prijatelji.