Povezani - Živim? V svetu, a ne od sveta!

Anja Ževart | Marec 2018

Za kaj živimo? Za življenje, ki je v vsakem trenutku bolj minljivo ali za življenje, ki traja večno? Kje je naša identiteta, kaj je naš namen, v čem se odraža naša hvaležnost in kako skozi tok življenja, ki je kot maraton, tečemo, da se ne utrudimo? Kako sedimo in kako hodimo v življenje kot Božji otroci? Kako naj živimo v tem padlem svetu in pri tem obdržimo svojo Božjo identiteto, ki ni od tega sveta? To so le nekatera vprašanja, ki smo se jih na konferenci Povezani spraševali kristjani iz vseh koncev Slovenije. Vprašanja o tem kako naj stopimo ven in začnemo živeti, kakor nam je namenjeno - v svetu, a ne od sveta.

Tokrat je konferenca Povezani že četrtič združila in okrepila mlade evangelijske kristjane iz različnih koncev Slovenije. Namenjena je temu, da mladi iz različnih skupnosti in cerkva osvežijo svojo povezanost z Jezusom in imajo priložnost, da se med seboj srečujejo, spoznavajo in vidijo, da v hoji s Kristusom niso sami. Spoznavajo, da lahko skupaj lahko naredimo več, dosežemo, kar je posamezniku nedosegljivo, in izboljšamo svet, v katerem živimo.

S kom si povezan določa tvojo prihodnost

Mladi kristjani v Sloveniji se lahko velikokrat počutimo, da smo potopljeni v divji svet, ki ne pozna Boga in se v njem počutimo drugačni, osamljeni, kot ljudje, ki plavajo proti toku družbe. Zato je pomembno, da skupaj stojimo trdno in smo ukoreninjeni v identiteti, ki jo imamo. Zala iz Ljubljane je povzela svoje občutke po konferenci takole: "Na konferenci mi je res neverjetno spodbudno videti, kako kristjani iz različnih krajev, cerkva in denominacij pridemo za en dan skupaj, pozabimo na razlike in preteklost ter skupaj, v enotnosti slavimo Boga. Ni veliko dogodkov, kjer bi se lahko mladi kristjani povezovali in spoznavali. Konferenca Povezani daje veliko priložnosti in ustvarja okolje prav za to."

Na konferenci so potekala številna predavanja in delavnice ter slavljenje. Za Anjo iz Maribora je bila to že druga konferenca Povezani, ki se je je udeležila. Po vsem, kar je slišala, se ji je v spomin najbolj vtisnilo tole: "Ne smemo pustiti, da nas usmerja pritisk sovrstnikov, oglasi, starši. Usmerjati nas mora Bog! Pomanjkanje hvaležnosti je prvi znak, da se oddaljujemo od Jezusa. Ne smemo biti kristjani v "zajčji luknji", ker to ni naš klic. Iti moramo v svet! Ne bomo vedno uspešni, ampak to ne pomeni nič slabega – vsak človek kdaj pade, a se tudi pobere in s tem krepi svojo vztrajnost. Zakaj ne bi bili takšni tudi mi? Pojdimo iz "zajčjih lukenj" in bodimo sprememba v svetu! Izvedela sem toliko osupljivih stvari, ki so se mi prav zares vtisnile v spomin. Ne samo to, tudi veliko novih kristjanov sem spoznala in se še bolj povezala z njimi skozi molitev in slavljenje."

Povezanost in vizija organizatorjev konference

Voditelji konference Povezani so kristjani iz različnih protestantskih cerkva in organizacij, ki delajo z mladimi. Nina, ki je v organizacijski ekipi konference, pravi takole: "Verjamem, da je vsakega od nas v to malo organizacijsko skupinico poklical Bog. On nam je vsem vsadil v srca enotno hrepenenje - povezati mlade kristjane med seboj in jim pomagati odraščati širše kot le v okviru ene zaprte krščanske skupnosti. Mladih kristjanov v Sloveniji je namreč premalo, da bi jih lahko delili v majhne izolirane skupinice, zato je nujno, da se med seboj poznajo, družijo in sodelujejo. Z organizacijo konference smo tako le odgovorili na Božji klic in prejeli veliko veselje v srca, ko smo gledali navdušene mlade, kako skupaj slavijo, se spodbujajo, vsrkavajo nova znanja, se spoznavajo in družijo. Gospod pa preko konference ni povezal le mladih, povezal je tudi nas in naše cerkve."

Živimo povezani v enotnosti

Josh Patty, eden izmed govornikov na konferenci, je govoril o tem, kako moramo biti kot kristjani v tem svetu enotni. Vendar se moramo hkrati zavedati, da nismo od tega sveta, zato moramo dvigniti pogled, od vseh stvari in mnenj, ki nas definirajo v družbi. Od naše identitete, od kod prihajamo, kaj verjamemo, kako smo si različni in hkrati podobni. Naša podoba, kdo mi smo - Josh to imenuje "zastava posameznika" - je le del naše prave identitete v Bogu.

"Enotnost - beseda, ki jo tolikokrat slišimo, a jo premalokrat vzamemo za svojo. Vedno obtiči nekje vmes, izven konteksta. Konferenca Povezani je bila zame živa oblika te posebne besede. Enoten kraj, enotne besede, enotna glasba, enotne molitve in kljub različnim "zastavam", ki jih vsak izmed nas nosi, enotna družina, postavljena ob bok našemu neverjetnemu Očetu, ki nam omogoča, da v tej enotnosti ostajamo Povezani." je svoje občutke po konferenci povzela Tjaša iz Slovenskih Konjic.

Upamo, da so sporočila, ki so jih mladi slišali na tej konferenci trdno vklesana v njihovih srcih in da so nekaj kar bodo lahko živeli. Povezave med mladimi naj ostajajo trdne in močne, da se bodo med seboj še naprej spodbujali in stali trdno v svojih krščanskih življenjih.

Bodimo radikalno drugačni ljudje v naši kulturi in svetu, ki nam postavlja meje upanja. Prodirajmo v družbo, kakor mora luč svetiti v temi, saj s tem vplivamo in spreminjamo družbo. Ohranimo svoje značilnosti kot kristjani, ki živijo radostno življenje in bodimo luč in sol sveta.